2009. április 29., szerda

Digitális Világkönyvtár


Egy könyvtár fő feladatai közé tartozik, hogy az információt minél szélesebb körben közre adja. Ezt segíti elő, ha ezt az interneten keresztül digitális könyvtár formájában teszi, hiszen így a legkényelmesebb a felhasználónak, még csak a lábát szem kell betennie a könyvtárba, ahhoz hogy hozzáférjen fontos dokumentumokhoz. Otthonról bárki elérheti, még ha több ezer kilométerre is lakik a könyvtártól. Ez a lehetőség szélesíti a könyvtár (virtuális)látogatóinak a körét.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) által támogatott World Digital Library (Digitális Világkönyvtár) április 21-én nyitotta meg kapuit. A projekt adományokból jöhetett létre, például a Google 3 millió dollárt adományozott. Sajnos egyenlőre még csak az ENSZ hivatalos nyelvein elérhető (angol, francia, arab, kínai, orosz, spanyol, valamint portugál). A dokumentumok rendezhetők korok, médiatípusok és témák szerint. 32 partner intézmény dolgozik a projekten, de ezt a számot szeretnék hatvanra emelni. Magyar vonatkozásban 7 alkotás lett felajánlva. Ezek között szerepel például Benyovszky Móric gróf életrajza.



A cél, hogy a nemzeti könyvtárakkal összefogva a jelentős műveket tegyenek közzé, olyat amit máshonnan nem, vagy nehezen lehetne elérni. Ráadásul ingyen. A világ kulturális örökségét szeretnék mindenkinek hozzáférhetővé tenni. Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy leginkább csak térképeket és útleírásokat találni a Világkönyvtárban. Gondolom a szerzői jog védelme és az emberi erőforrás hiánya miatt korlátozottak a lehetőségeik.


Forrás:
Origo
World Digital Library

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése