2009. március 11., szerda

A Google mindössze három hónapban elkövetett bakijai



Lehet, hogy joggal félnek egyesek?

2009 első negyedében több hiba is felmerült a gépezetben.

A Google kereső felülete január 31-én minden link alá betette a kártékony oldalt és fájlokat feltételező feliratot. Ez nem csak itthon jelentkező probléma volt, hanem világi szinten több országból is panaszkodtak az emberek, hogy a Google meghülyült, és minden oldalt és a rajta lévő fájlokat károsnak tünteti fel. Sőt, ha rákeresett valaki a saját szolgáltatásait is veszélyesnek feltételezte (mellékelt képen látható). Ennek ellenére működtek a linkek, és a Google szolgáltatások is, csak a „Tárolt oldalak” nem volt elérhető. Illetve még a Gmail levelező rendszerre volt hatással a probléma. A spamek közé könnyen bekerülhetett magánlevél is. Viszonylag hamar orvosolták a problémát, mert az eset 15 óra körül kezdődött és valamivel 16 óra utánra már jól működött a rendszer. A Google hivatalos álláspontja, hogy emberi hiba okozta a problémát.



Ám ennek a malőrnek még pénzügyi vonzata is lehet, ugyanis azoknak az oldalaknak, amelyeknél fontos a látogató, és ahonnan potenciális érdeklődött riaszthattak el, nem voltak elragadtatva az örömtől, mivel egy ilyen hibát nem engedhetnek meg maguknak. Még presztízsrombolást is vonhat maga után a dolog.

A Google levelező szolgáltatása, a Gmail február 24.-én órákon keresztül elérhetetlen volt sokak számára. Az egyik európai adatközpont karbantartása okozta a problémát. Normális körülmények között ez nem okozna problémát, ugyanis átvenné a központ helyét egy másik. Ám a zavart egy olyan program okozta, amely azért felelős, hogy az adatok a tulajdonosukhoz közel maradjanak. Egymás után terhelte túl az adatközpontokat, ezzel szolgáltatás kiesést produkálva. Ismét egy óra alatt kijavították a problémát, ennek ellenére a levelező négy órán keresztül nem üzemelt. A fizetős Gmail szolgáltatásokat igénybevevőknek jóváírt még plusz 15 napot a Google, ezt szánva kártérítésnek.

A következő bakit a Google Docsnál követték el. Egy szoftver hibája miatt a privát szövegeket és táblázatokat, olyanok is láthatták, akikkel meg sem lett az osztva. Ez a hiba a megosztás pillanatában következett be, de csak nagyon kevés felhasználó (0,05%) volt érintve. A hiba által érintett dokumentumokat törölték, és ezt jelezték e-mailben a tulajdonosoknak.

Azt hiszem jogos a kérdés, hogy ha ezek előfordulhattak, akkor mennyire lehet megbízni a google-ban, és a diszkréciójában? A kereső rendszer bakija még hagyján, de a dokumentum megosztóé már kevésbé. Nyugtalanító lehet valakinek, aki csak néhány emberrel akarta megosztani, az esetleg munkájához szükséges dokumentumokat, vagy egyéb bizalmasan kezelendő anyagait, hogy talán illetéktelek is belepillanthattak, arról nem is beszélve, hogy a törlés után újból meg kellett csinálnia ugyanazt. Valamint az a néhány cég és vállalat, akik a Gmailt használják órákon keresztül nem tudtak kommunikálni munkatársaikkal, partnereikkel a levelező rendszeren keresztül.


Források:

Kiszámíthatatlan kód miatt omlott össze a Gmail

Emberi hiba miatt bakizott a Google kereső

Google-dokumentumok szivárogtak ki szoftverhiba miatt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése