2009. március 23., hétfő

Saya, a japán android



A japánok igencsak az élen járnak a robotok, és leginkább az androidok fejlesztésében. Hiroshi Kobayashi, a Tokiói Egyetem professzorának 15 éves munkája eredménye képen egy android tanárnőt teszteltek a közelmúltban egy Tokiói általános iskolában. Bár egyenlőre még csak olyan alapfeladatokat képes ellátni, mint a névsor felolvasása, a lecke kiosztása, és a mimikájával való jutalmazás vagy büntetés. Igen, mimika. Ugyanis Saya latexből készült arcában 18 motor működik, ami által képes az érzelem nyilvánításra (mégha korlátozott keretek között is). Még ha nem is képes teljesen ellátni a tanári feladatokat helyettesítőnek még elmegy. Ám valószínűleg készül az anyagot leadni képes verziója is.

2006 óta ülnek már a Tokiói egyetem recepcióján Saya prototípusai. Az egyetem olyan cégeknek szánja őket, ahonnan költség csökkentés címén megakarnak válni az emberi munkaerőtől.

A japán kormánynak hatalmas befektetései (35 millió dollár) vannak a fejlesztésekben, és azt tervezik, hogy 2015-re minden háztartásban lesz egy android. Ugyanis egy felmérés szerint addigra a japán népesség egynegyede lesz 65 év feletti, vagyis kevés lesz a munkaerő, és a szociális ellátással problémák lesznek.




Forrás:
Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése